with No Comments

indexSerangan jantung adalah kematian segmen otot jantung yang disebabkan oleh kehilangan bekalan darah. Bekalan darah biasanya hilang kerana arteri koronari, seseorang yang membekalkan darah ke otot jantung, mempunyai darah beku, tersumbat (trombosis koronari). Jika sebahagian daripada otot jantung mati, pesakit mengalami sakit dada dan ketidakstabilan elektrik tisu otot jantung.

Satu lagi nama untuk serangan jantung adalah infarksi miokardium, infarksi jantung dan trombosis koronari.

(Infarksi = proses di mana kawasan tisu yang mati adalah disebabkan oleh kehilangan bekalan darah)

Apakah tanda-tanda serangan jantung?JANTUNG

  • Ketidakselesaan dada dan sakit – kajian Dalaman melaporkan bahawa satu perlima daripada wanita muda yang mempunyai pengalaman serangan jantung tidak sakit dada. Para penyelidik ditakrifkan wanita muda sebagai mereka yang berusia sehingga 55 tahun.Batuk.Loya.
  • Muntah-muntah.
  • Penghancuran sakit dada (sakit yang teramat sangat)
  • Pening.
  • Nafas yg sulit (sesak nafas).
  • Wajah kelihatan kelabu.
  • Perasaan takut bahawa hidup anda akan datang ke penghujungnya.
  • Berasa benar-benar buruk (perasaan umum).
  • Keresahan.
  • Pesakit akan lekat dan berpeluh.

Apabila seseorang mempunyai serangan jantung, mereka biasanya merasa sakit di dada mereka dahulu. Kesakitan kemudian merebak ke leher, rahang , telinga , lengan, dan pergelangan tangan. Sakit ini juga boleh membuat jalan ke dalam bilah bahu, belakang, dan abdomen.

Mengubah kedudukan , berehat atau berbaring tidak mengurangkan rasa sakit . Ia biasanya sakit yang berterusan, tetapi ia kadang-kadang boleh datang dan pergi. Pesakit menggambarkan kesakitan sebagai salah satu tekanan, seperti pengapit memerah di dalam dada anda. Kesakitan yang boleh bertahan dari beberapa minit ke beberapa jam.

Senyap serangan jantung – orang-orang dengan diabetes , dan / atau mereka yang berusia 75 tahun ke atas boleh mengalami ” serangan jantung senyap” , satu dengan tiada kesakitan pada semua. Serangan jantung sakit adalah lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki.

Kajian menunjukkan bahawa kira-kira 1 dalam setiap 5 serangan jantung ringan tidak disahkan. Jika ini adalah kes itu, terdapat ramai orang yang mengidap jantung progresif kerosakan otot kerana ia tidak dirawat.

Apa yang menyebabkan serangan jantung?

Umur – faktor risiko terbesar. Apabila seorang lelaki adalah lebih daripada 45 tahun, dan seorang wanita adalah lebih daripada 55 tahun , risiko mereka mendapat serangan jantung mula meningkat dengan ketara.

Saintis dari Universiti Copenhagen , Denmark , mendapati bahawa tanda-tanda fizikal penuaan , seperti pengumpulan lemak pada kelopak mata dan botak yang dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung dan mengalami serangan jantung.

Penyelidik kanan , Anne Tybjaerg – Hansen, berkata, ” tanda-tanda penuaan mencerminkan umur fisiologi atau biologi , bukan umur kronologi , dan bebas daripada umur kronologi .”

Para penyelidik mendapati bahawa garis rambut surut , botak , berkedut cuping telinga dan xanthelasmata (deposit lemak di sekitar kelopak mata) meningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 57 % dan penyakit jantung iskemia sebanyak 39 %.

Mereka mengemukakan hasil siasatan mereka pada Sesyen Saintifik Persatuan Jantung Amerika 2012 di Los Angeles.

Angina – angina adalah penyakit di mana oksigen tidak cukup mencapai jantung pesakit. Ini menimbulkan risiko serangan jantung. Dalam beberapa kes diagnosis angina adalah salah – ia mungkin telah serangan jantung ringan sebaliknya. Perbezaan utama antara serangan jantung dan angina ialah pesakit dengan angina akan berasa lebih baik kira-kira 15 hingga 30 minit selepas mengambil ubat , manakala pesakit serangan jantung tidak akan.

Paras kolesterol darah – jika paras kolesterol darah seseorang yang tinggi , menghadapi risiko yang tinggi untuk mendapat darah beku dalam arteri. Darah beku boleh menyekat bekalan darah ke otot jantung, menyebabkan serangan jantung.

Hidup berhampiran lebuh raya utama – mangsa serangan jantung yang tinggal berhampiran dengan lebuh raya utama mempunyai risiko 27 % lebih tinggi daripada satu lagi serangan jantung dalam tempoh sedekad berbanding dengan mangsa yang tinggal jauh , penyelidik dari Beth Israel Deaconess Pusat Perubatan dilaporkan dalam Edaran jurnal (Mei 2012 isu ).

Para penyelidik berbanding mangsa serangan jantung yang hidup dalam 328 kaki (100 meter ) atau kurang dari lebuh raya utama dengan rakan-rakan mereka yang tinggal sekurang-kurangnya 3,280 kaki ( 1,000 meter).

Diabetes – orang-orang dengan diabetes mempunyai risiko yang tinggi mendapat beberapa penyakit dan ramai di antara mereka menyumbang kepada risiko yang lebih tinggi daripada serangan jantung.

Diet – seseorang yang menggunakan kuantiti yang banyak , sebagai contoh, lemak haiwan atau lemak tepu, akhirnya akan mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat serangan jantung.

Bakteria usus boleh menyebabkan masalah jantung – tindakan bakteria dalam usus pada sebatian tertentu yang terkandung di dalam makanan yang dihadamkan , terutamanya lesitin , dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok , penyelidik dari Klinik Cleveland , Ohio , Amerika Syarikat , yang dilaporkan dalam NEJM (New England Journal of Medicine ( April 2013 isu ). Telur kaya dengan lesitin.

Semakin banyak kajian telah menunjukkan hubungan antara tindakan bakteria usus dan serangan jantung dan risiko strok.

Dalam kajian yang lain , yang diterbitkan dalam Nature Perubatan ( April 2013 isu), ahli-ahli sains menjelaskan bahawa L- carnitine , kompaun yang ditambah ke minuman tenaga dan yang terdapat dalam daging merah, boleh meningkatkan risiko jantung, kerana bakteria usus mencerna dan menghasilkan TMAO ( trimethylamine -N -oksida ). TMAO adalah metabolit yang pakar percaya terompah sehingga arteri.

Genatik – anda boleh mewarisi risiko yang lebih tinggi daripada serangan jantung daripada ibu bapa, dan / atau ibu bapa mereka. Seseorang yang adik-beradik meninggal dunia akibat serangan jantung mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami serangan jantung yang membawa maut, laporan yang disiarkan dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerika dimaklumkan.

Pembedahan jantung – pesakit yang telah menjalani pembedahan jantung mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat serangan jantung.

Hipertensi ( tekanan darah tinggi) – ini mungkin disebabkan oleh kekurangan aktiviti fizikal , berat badan berlebihan / obesiti , kencing manis, gen, dan beberapa faktor lain.

Obesiti, berlebihan berat badan – dengan lebih ramai orang yang berlebihan berat badan, terutamanya kanak-kanak , pakar-pakar percaya serangan jantung akan menjadi lebih biasa pada masa akan datang (jika kanak-kanak gemuk menjadi dewasa mempunyai berat badan berlebihan ).

Aktiviti fizikal – orang yang tidak bersenam mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat serangan jantung, berbanding dengan orang-orang yang bersenam.

Merokok – orang yang merokok banyak atau kerap menghadapi risiko yang lebih tinggi daripada serangan jantung, berbanding dengan orang yang tidak pernah merokok dan mereka yang berputus asa. Tidak kerap bermakna merokok setiap hari.

Sebagai HIV positif – orang-orang yang HIV positif mempunyai risiko 50% lebih tinggi daripada serangan jantung , penyelidik yang dilaporkan dalam JAMA Perubatan Dalaman ( Mac 2013 isu)

tekanan Kerja – jika anda mempunyai pekerjaan yang sangat mendesak , kebebasan tidak banyak untuk membuat keputusan, iaitu kerja dengan banyak tekanan , risiko anda mendapat serangan jantung adalah lebih tinggi daripada biasa , penyelidik dari University College London dilaporkan dalam The Lancet.

Kerja syif juga dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi daripada serangan jantung , menurut satu analisis bahawa kajian semula yang meliputi lebih daripada dua juta orang.

Makanan tambahan Kalsium – kajian yang disiarkan dalam jurnal Jantung (Mei 2012 isu ), yang menganalisis data pada hampir 24,000 orang untuk tempoh sepuluh tahun , mencadangkan bahawa pengambilan makanan tambahan kalsium boleh meningkatkan risiko serangan jantung.

Leave a Reply